Quantcast
Channel: nyheter24.se
Viewing all 50226 articles
Browse latest View live

Amanda Lind efter norska lagets protest mot bikinitvång: "Absurd regel"

$
0
0

Nyheter24 rapporterade för inte så längesedan om det norska beachhandbollslagets protester mot bikinitvånget som gäller vid matcher, enligt det europeiska handbollsförbundets regelverk.

"Inte mer än tio centimeter"

Enligt reglerna ska ”kvinnor ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”, något som väckte ilska och irritation i det norska laget efter att de hotades med böter om de valde att ta på sig shorts under matcherna.

"Väldigt stolt"

Nyligen gick popstjärnan P!NK ut med att hon var väldigt stolt över lagets protester och skrev på sin Twitter att hon gärna betalar deras böter, som de fick efter att de trotsade regelverken under en match mot Spanien.

”Jag är väldigt stolt över det norska beachandbollslaget för att de protesterade mot de här väldigt sexistiska reglerna kring 'uniformen'. Det europeiska handbollsförbundet borde bli bötfällda för sexism. Bra jobbat tjejer! Jag skulle gladeligen betala era böter”, skriver hon.

"Påtvingad klädsel"

Nu har frågan nått flera idrottsministrar runt om i Norden. Amanda Lind (MP) kommer bland annat att diskutera jämställdheten med flera av ministrarna.

– Det här måste ses som en helt absurd regel, det är en påtvingad klädsel som inte fyller någon funktion för idrotten, sade idrottsministern under torsdagens pressträff med regeringen.


Myndigheterna varnar för krabborna – ska rapporteras och dödas

$
0
0

Både Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götaland lyfter nu ett varningens finger för två invasiva krabbarter som förekommit i svenska vatten på sistone.

Arterna som det rör sig om är blåskrabba respektive kinesisk ullhandskrabba.

Blåskrabban ska dödas – men "har känslor"

Blåskrabban, som i år har upptäckts vid Ulvön i Ljungskile på västkusten, kan ha en omfattande, negativ påverkan på ekosystemet och kan dessutom konkurrera ut inhemska arter.

Blåskrabban. Foto: Wikimedia Commons

Därför uppmanas de som stöter på blåskrabban att döda den på plats – men på ett humant sätt.

– Man ska komma ihåg att de har känslor och upplever smärta, säger Erland Lettevald, utredare på miljöövervakningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, till Bohuslänningen.

Kinesisk ullhandskrabba kan sprida parasit

Även den andra krabbarten, kinesisk ullhandskrabba, kan skada det naturliga ekosystemet. Men den kan också sprida parasitsjukdomar.

Kinesisk ullhandskrabba. Foto: Wikimedia Commons

– Det är en parasit som kallas lungmask, som skulle kunna infektera en människa eller en hund om man får i sig den otillagad, säger Anders Eidborn, handläggare för invasiva arter på Länsstyrelsen i Västra Götaland, till SR.

Den som får syn på en kinesisk ullkrabba ska rapportera in det till rappen.nu och döda den.

Så känner du igen de invasiva krabborna

Du kan läsa mer om hur blåskrabban ser ut här och vad som kännetecknar den kinesiska ullhandskrabban här

EU avråder från resor till grekiska öarna – smittan skenar

$
0
0

Smittspridningen av covid-19 ökar lavinartat på de Egeiska öarna i Grekland, däribland i på de populära semesteröarna Mykonos, Santorini och Rhodos. 

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC väljer därför att ändra sina rekommendationer för resor till dessa platser.

ECDC listar grekiska öarna som mörkröd

Enligt Reuters har myndigheten nu listat dessa öar som mörkröda, vilket innebär att de gör bedömningen att det är "väldigt hög risk" att smittas i området. 

Med anledning av detta avråder de nu från icke nödvändiga resor till regionen, och rekommenderar dessutom att EU-länder inför krav på karantän efter hemkomst från de grekiska paradisöarna.

Sedan tidigare är även den grekiska ön Kreta listad som mörkröd. 

Myter och sanningar kring blixtar och åska

$
0
0

Det ser ut att bli regn och åska på flera håll i landet de kommande dagarna. Då kan det vara bra att ha koll på vilka påståenden om blixt- och åskoväder som faktiskt stämmer. 

Nyheter24 har kontaktat Gunilla Svensson, professor i Meteorologi, som spräcker håll på myterna kring åska och berättar vad som är viktigt att tänka på.  

Ska man ta skydd under ett träd när det åskar? 

Nej, att försöka skydda sig från blixten under ett träd är ingen bra idé.

– Man ska inte ställa sig under något som sticker upp, eftersom åskan söker sig till högre saker, säger Svensson.

Bildkälla: Pexels.

Ska man ta skydd i bilen när det åskar? 

Ja, det är bättre att befinna sig i en bil än på ett tomt fällt när det åskar. 

– Bilen är en säker plats, då man sitter i en metallbur, en så kallad Faradays bur, säger Svensson. 

Enligt SMHIär dock moderna bilar inte perfekta metallburar och det finns risk att de börjar brinna. Men det är fortfarande bättre att vistas i en bil än under bar himmel. Då är det dock viktigt att inte röra ratten eller andra delar som har kontakt med exempelvis karossen eller motorrummet, samt att hålla dörrar och fönster stängda.

Är det större risk att bli träffad av blixten om man håller i ett paraply? 

– Ett paraply är inte särskilt mycket högre upp än vad du själv är så det ska inte vara några problem, men undvik att vara på en öppen yta eller under isolerat träd eller liknande, säger Gunilla Svensson till Nyheter24. 

Bildkälla: Pexels.

Är det farligt att duscha när det åskar? 

Undvik gärna att duscha när det åskar, och se speciellt till att inte bada utomhus. 

– Vatten och metall leder ström så duschen är bra att undvika även om risken att bada utomhus är ännu högre, förklarar Svensson. 

Dör man om man träffas av blixten? 

– Man kan dö, men man kan mycket väl överleva, det beror på hur strömmen går igenom kroppen, säger Gunilla Svensson. 

Enligt Vernon Cooray, professor i elektricitetslära på Uppsala universitet, överlever 80 procent av personer som träffas av blixten, något som Nyheter24 tidigare skrivit om. 

Vad ska man göra om någon träffats av blixten? 

Om en person träffas av blixten och blir medvetslös och slutar andas ska du snabbt utföra hjärt- lungräddning, något Nyheter24 tidigare rapporterat om

Polisstyrkor till grekiska öarna – kan bli lokala lockdowns

$
0
0

Under torsdagen gick EU:s smittskyddsmyndighet ECDC ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till flera grekiska, turisttäta öar. 

Detta besked kommer efter att smittspridningen av covid-19 ökat lavinartat omkring Egeiska havet, vilket Nyheter24rapporterat om tidigare.

Grekiska poliser skickas till Ios och Mykonos

Nu har grekiska myndigheter, som ett led i att få kontroll på smittspridningen, skickat omfattande polisstyrkor till de populära party- och semesteröarna Mykonos och Ios. 

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Enligt The Guardian ska 186 poliser ha sänts till bara Mykonos och deras främsta fokus ska vara att motverka den smittspridning som framförallt sker på turisttäta barer. 

Kan bli lokal lockdown på grekiska öarna

Flera öar, däribland Santorini och Rhodos, riskerar nu att tvingas genomföra lokala nedstängningar för att få bukt på smittan. Det rapporterar Omni med hänvisning till Euractiv

Polisen söker tips om flyktbil – efter mord i Flemingsberg

$
0
0

Den 1 juli sköts en man i 25-årsåldern till döds vid en skola i Flemingsberg strax efter klockan 23. Nu har polisen anträffat den bil som troligen användes som flyktbil efter mordet.

Bilen är av modell Audi RS3 och anmäldes stulen i början av maj. Polisen skriver på sin hemsida att man är intresserad av om bilen har setts i Huddinge/Flemingsbergsområdet under sommaren. 

"Antingen om den har stått parkerad någonstans eller om man har sett den köras av någon. Ett kännetecken är att motorn låter mycket", skriver polisen. 

Om du har information om bilen eller andra uppgifter om mordet som inträffade den 1 juli - kontakta polisen på 114 14. 

Artikeln uppdateras. 

Rekordlåg nivå av kontanter i Sverige – riskerna ökar

$
0
0

På senare tid har det blivit allt vanligare att stöta på skyltar i butiker där det står "Endast kortbetalning". Kontantbetalning har blivit ovanligare och många väljer istället att betala med kort.

Rekordlåg nivå av kontanter 

Se image title ovan.
Allt fler butiker har slutat ta emot kontantbetalningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny statistik från SCB visar att kontanternas andel av mängden pengar i Sverige bara uppnår 1,33 procent motsvarande 62 miljarder kronor.

Andelden kontanter i samhället fortsätter att minska, och når för tillfället en rekordlåg nivå, enligt SvD.

Risker vid cyberattacker

Enligt seniorekonomen Robert Bergqvist, verksam på SEB, finns det dock risker när samhället blir kontantfritt. 

– Vad gör vi om någon drar ur sladden? Ta den senaste it-attacken mot Coop till exempel och tänk att en gigantisk cyberattack mot Sverige sker. Ska vi då gå tillbaka till en bytesekonomi?, säger Bergqvist till SvD.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den omtalade cyberattacken som ledde till att Coop butikerna tillfälligt tvingades att stänga ner här

Större ögon och mindre hjärnor – så utvecklas människokroppen

$
0
0

Att den mänskliga evolutionen är i full gång är de flesta medvetna om. 

Men att den biologiska utvecklingen bland oss människor numera går betydligt snabbare än tidigare, är det färre som känner till.

Biologiska utvecklingen har accelererat

Mer specifikt går utvecklingen, enligt antropologen John Hawks på University of Wisconsin-Madison i USA, uppemot 100 gånger snabbare nu jämfört med för cirka fyra miljoner år sedan.

I den här utvecklingen är det vissa gener som muterar lättare, vilket gör att vissa fysiska attribut främjas – medan vissa sakta men säkert förändras eller försvinner.

Hjärnan krymper och ögonen blir större

Enligt Illustrerad vetenskap har människans hjärna minskat i storlek med 15 procent de senaste 10 000 åren och denna trend kommer att fortsätta.

Men faktum är att mindre hjärnor inte gör oss mer dumma, utan snarare smartare. Ju mindre hjärna, desto kortare behöver nervsignalerna färdas och därmed tänker vi också snabbare än tidigare.

Foto: Christine Olsson/TT

Medan hjärnan krymper väntas våra ögon bli allt större. Detta eftersom stora ögon tycks premieras när vi väljer partner att få barn med.

Visdomständerna och lilltån försvinner

Bland de kroppsliga attribut som istället håller på att försvinna finner vi bland annat visdomständerna. 

Mutationer har redan gjort att omkring 10-45 procent av alla människor föds utan visdomständer. Detta eftersom de stjälper mer än vad de hjälper rent biologiskt.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Även lilltån lär bli ett minne blott i framtiden. Då vi inte längre använder våra fötter för att gripa tag om saker saknar vår minsta tå helt enkelt syfte. 


Efter utlänningslagen – fler tillfälliga uppehållstillstånd väntas

$
0
0

Den 20 juli infördes utlänningslagen, något som Nyheter24 rapporterat om här. För att nu få möjlighet till permanent uppehållstillstånd, gäller det att du som söker inte har begått några brott, försörjer dig själv och har haft ett uppehållstillstånd i minst tre år.

Varje enskild person måste också söka på egen hand, att få det godkänt på grund av familjeband är inte längre möjligt.

Nu rapporterar Migrationsverket att de väntas se en ökning bland inkomna förlängningsärenden inom anknytning.

Ökning av ärenden

Prognosen vänta bli 17 000 ärenden 2023 till hela 30 000 för 2024. En rejäl ökning sett till tidigare år, där antalet legat på omkring 10 000 ärenden per år.

– På det stora hela blir det fler ärenden för oss, även om det är färre antal människor. Det är för att vi kommer att ha fler förlängningsärenden och det får även en ackumulerande effekt, säger Mikael Ribbenvik, Migrationsverkets generaldirektör, till TT.

Ribbenvik förklarar att de har kapacitet för att kunna arbeta med de förhöjda antalen sökningar och att de har satsat på utbildningar, rekryteringar och andra insatser.

Bildkälla: Henrik Montgomery/TT
Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

"Inne i en puckel"

Cirka 4 000 ansökningar för svenskt medborgarskap väntas komma in till Migrationsverket år 2024. Däremot kan dessa fördröjas, eftersom de ansökande personerna måste ha ett permanent uppehållstillstånd för att överhuvudtaget beviljas medborgarskap.

– Där är vi inne i en puckel just nu. Det beror på att väldigt många människor kom och fick tillstånd för fem år sedan och därför har vi väldigt många medborgarskapsärenden och långa väntetider. I takt med att den här lagstiftningen införs kommer vi se att detta påverkar medborgarskapsärenden väldigt mycket. Det blir betydligt färre ansökningar men det kommer märkas först efter 2024.

Utvisningar till Afghanistan stoppas

Tidigare skrev Nyheter24 om det försämrade läget i Afghanistan och Migrationsverkets beslut att stoppa alla ut- och avvisningar till landet.

Det nya beslutet, som berör drygt 7 000 människor, verkställdes omedelbart den 16 juli och gäller tills vidare.

Kommuner i väst varnar: Avloppsvatten i havet

$
0
0

Flera kommuner i västra Sverige avråder boende och turister från att bada vid de lokala badplatserna.

Detta efter skyfallen natten till fredagen, då avloppsvatten kan ha kommit ut i havet via bäckar och ledningsnät.

Avrådan gäller Smögen, Lysekil, Kungshamn och Hunnebo.

Texten uppdateras.

Svår bussolycka utanför Berlin – svenskar skadade

$
0
0

På fredagsförmiddagen inträffade en bussolycka i närheten av Berlin. Samtliga ombord på bussen, 17 passagerare och två förare, ska ha skadats, varav 12 allvarligt. Det rapporterar Berliner Zeitung.

Passagerarna ska vara mellan 21 och 64 år gamla.

Enligt AP ska bussen ha varit påväg från Belgrad i Serbien till Stockholm. Vad som orsakat olycka är ännu inte känt.

Texten uppdateras.

Specialisten svarar: Myter och sanningar om fillers

$
0
0

Fillers har blivit ungefär lika vanligt och normaliserat som att gå till frisören. Allt fler kända ansikten visar upp sina nya läppar och släta pannor.

En omtalad influencer som inte är okänd för att gilla botox och fillers är Paulina "Paow" Danielsson, som bland annat har opererat näsan och till och med lagt sig under kniven för att få till magrutor, något Nyheter24 rapporterat om här.

Men hur riskabelt är det egentligen med fillers?

Den frågan har Nyheter24 ställt Amanda Siberg, legitimerad sjuksköterska på Amandakliniken och specialist inom estetiska behandlingar, för att reda ut vad som är sant och vad som faktiskt inte stämmer med fillers.

Amanda Siberg är legitimerad sjuksköterska och specialist inom estetiska behandlingar utan kirurgiska ingrepp. Bildkälla: Privat
Amanda Siberg är legitimerad sjuksköterska och specialist inom estetiska behandlingar utan kirurgiska ingrepp. Bildkälla: Privat

Fillers går aldrig ur utan förflyttar sig i kroppen

Amanda berättar att det finns olika typer av fillers, men att den som är gjord med så kallad hyaluronsyra, något hon menar är en naturlig fuktbindare i kroppen, integreras med vävnaden och ligger där tills den successivt bryts ned. Då vandrar den inte runt.

– Men, det finns andra typer av fillers som inte är av bra kvalitet och innehåller andra typer av ämnen som kan bete sig annorlunda i huden och har man fel teknik så kan ju fillers hamna på fel ställen. Så man kan lägga den så att den migrerar iväg en bit liten bit i vävnaden, till exempel, eller att den sätts på ett ställe som inte är lämpligt. Så jag skulle säga nej. En bra kvalitativ filler med rätt teknik sätter sig i vävnaden där den ska sitta och så sitter den där tills den bryts ned.

Hos vissa personer kan fillers vandra upp i läppen, något Amanda benämner som "snusläpp". Hon menar att det då beror på val av fillers, vilken behandlare man gått till, hur djupt de lägger och mängden de sprutar in

Personer utan behörighet kan injicera fillers

Nyheter24 skrev förra året en artikel om regeringens förslag på skärpta regler och krav när det gäller vilka som får vara behöriga för att utföra injiceringar av fillers och botox. Lagförslaget blev verklighet så sent som 1 juli i år, något Amanda hänvisar till:

– Det lagen säger är att du behöver vara legitimerad sjuksköterska, läkare eller tandläkare. Ingen annan får injicera. Nu finns den lagen, men den har ju inte funnits innan. Så det städar ju upp branschen en aning och det blir säkrare för dem som vill göra behandlingar.

Det är dåligt för kroppen

På frågan om det är en myt eller sanning att fillers är dåligt för kroppen, återgår Amanda till essensen i att använda sig av bra kvalitet.

– Går du till en legitimerad och erfaren behandlare som använder en väldokumenterad filler så är fillers säkert att använda. Det vill säga, en filler som innehåller fuktbindaren hyaluronsyra som kroppen tappar med åldern.

Hon är dock noggrann med att påpeka att injicering av fillers ökar risken för infektion. Dock hänger mycket av ansvaret hos behandlaren. Uppföljning och kontakt efter behandling och noggrann information om vad som ska göras om en infektion eller annan biverkan uppstår är avgörande för hur säker din behandling är.

Man kan bli immun

– Fillers kan du inte bli immun mot. Det finns ju individuella skillnader hur fort man omsätter fillers, det vill säga hur fort det bryts ned. Men det är också så att ju fler gånger du har gjort fillers, desto bättre sitter det. Men när det gäller botox så rekommenderas det att inte göra det mer än var tredje månad. Där finns en risk för att få en immunitet, det vill säga att botoxen inte ger samma effekt längre.

Amanda menar att botox kan leda till immunitet likt de antikroppar vi människor kan få mot vissa ämnen, även om det är ovanligt. Risken ökar däremot om du gör botox varje månad under en tid. I höga doser kan botox till och med vara dödligt. Men den dos som används för att släta ut rynkor är mikroskopisk och verkar bara lokalt. 

Det är beroendeframkallande

Att personer som en gång testat fillers får försmak på det är ingenting ovanligt. Amanda menar att ett beroende då kan skapas psykiskt, men inte fysiskt.

– Det är klart att du kan känna ett behov av att ta bort rynkor om du har börjat och känner att du vill fortsätta. Men ett rent fysiskt beroende finns inte. Men det är klart att man kan känna att man vill upprätthålla det man har fortsatt på, så kan det vara.

Hon nämner också att det händer att folk blir fartblinda och inte längre ser när det räcker.

– Där, återigen, handlar det om att man går till någon behandlare som tar det estetiska ansvaret och säger "stopp, nu är det snyggt, du ska inte göra mer", så att man går till en läkare man kan lita på med det. Det kan vara svårt själv att veta om det räcker eller inte, avslutar hon i intervjun med Nyheter24.

Populär glass återkallas – innehåller bekämpningsmedel

$
0
0

Mars Wrigley är kända för att vara en jätte inom godisproduktion. Nu återkallar de två sorters Snickers-glass som de upptäckt innehåller bekämpningsmedlet etylenoxid, något som upptäcktes av en leverantör i Frankrike.

Etylenoxid används vanligtvis som stabiliseringsämne och förtjockningsämne i olika livsmedel.

De produkter som återkallats är Snickers ice cream sexpack, med ett bäst före-datum den 31 oktober 2022 och den 31 mars 2023, skriver Aftonbladet.

Här är allt du vill veta om svenska OS-finalisten Fanny Roos

$
0
0

Fanny Roos föddes den 2 januari 1995.

Hennes föräldrar Lotta och Tony Roos berättar i en intervju med P4 att de vid hennes första tävling som åttaåring, blev förvånade då Fanny kastade väldigt bra för att vara så liten.

Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT
Bildkälla: Björn Larsson Rosvall/TT

Karriär

Fanny har inget dåligt CV, sett till vinster och förstapriser.

2013 slog hon nämligen juniorrekord med stöt på 15,57 meter.

Sedan 2014 har hon dessutom vunnit alla SM-titlar som finns i kulstötning och under fjolåret bytte hon från Ljungby FIK, till Atleticum Växjö SK, sedan ännu en gång till Malmö Al.

När hon tävlade i La Jolla, Kalifornien under 2018 slog hon inte bara sitt eget rekord, men också det 29 år gamla nordiska rekordet. Då nådde hon hela 18,68 meter.

Utmärkelse

För sina vinster belönades hon med hederstecknet Stora grabbars och tjejers märke nummer 550 år 2017.

Nu är hon vidare till final i OS, efter att ha stött 19,01 meter. Grattis!

Enorm brand i södra Stockholm under natten – fabrik har rasat ihop

$
0
0

Runt 23-tiden under fredagskvällen larmades polis och räddningstjänst till en gammal kolsyrefabrik i Liljeholmen, strax söder om Stockholm.

Även båtar från kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet bistod med pumpar och utrustning.

VMA utfärdades

Sent inpå natten skickades ett VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten red. anm) ut, där människor som bodde omkring området uppmanades stänga fönster, dörrar och ventilation. Detta då brandrök är giftigt.

Klockan 4 på morgonen hävde räddningstjänsten sitt VMA, då branden var under kontroll, men de kommer fortsätta sitt arbete under i princip hela lördagen.

Däremot meddelar eldningsbefäl Jarmo Carlsten att befolkningen, i vissa delar av staden, kommer känna av röklukt under dagen.

Misstänker mordbrand

Polisen har ännu inte funnit orsaken bakom branden, men de misstänker att det är en mordbrand:

– Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Det är olika omständigheter på platsen, exakt vad kan jag inte gå in på, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl på polisen i Stockholm till Aftonbladet.


Experten svarar: Så undviker du getingstick

$
0
0

Getingar är inte alltid roliga att ha och göra med och många tycker de gul- och svartrandiga insekterna är obehagliga. Trots det är de viktiga insektsrovdjur, som har en viktig plats i naturen då de pollinerar växter.

Det är inte helt ovanligt att få besök av getingar runt sommarens fikabord och vissa får till och med tillfälliga gäster i form av getingbon nära tomten. Men hur gör du egentligen för att slippa få ett getingstick? 

Nyheter24 pratar med getingexperten Jouni Sorvari som har forskat på getingar sedan 2008. 

Hur känner du igen en geting?

Se image title ovan.
Så känner du igen en geting och ett getingbo. Foto: Johan Nilsson / TT

– De flesta getingar är gul- och svartrandiga och är mindre håriga än humlor och bin. Många har påstått att de inte har hår, men det är inte korrekt, säger Sorvari.

Getingarnas bon kan även vara bra att känna igen då de ofta är måna om att försvara det. Kommer man nära kan de känna sig hotade och då kan de bli ilskna. Enligt forskaren finns det vissa kännetecken som kan vara viktiga att veta om: 

– Om det hänger på taket, till exempel på en vind, är getingbon klotformade och ofta i material som liknar papper eller kartong. Färgen är oftast i en grå eller brun nyans, säger han och fortsätter. 

– Getingbo kan också vara i jorden, till exempel i ett gammalt sorkbo. Jordbon har enskilda öppningar på jorden och material syns inte, man ser bara getingar som flyger fram och tillbaka.

Varför sticker getingar?

Se image title ovan.
Getingar är måna om att skydda sitt bo. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

En fråga många ställer sig är varför getingar får för sig att sticka. Är de verkligen så ilskna som vi tror? Sorvari förklarar hur det egentligen ligger till: 

– Det är en myt, eller en del av det är myt. Getingar är arbetsamma, de samlar mat för getinglarvar och för att bygga bon. Men de är orädda! Dom skyddar sina bon från dig - och det spelar ingen roll hur stor du är. 

Enligt experten finns det främst två anledningar till varför människor blir stuckna av getingar. 

– Det är främst två anledningar till varför getingar sticker. Antingen för att de känner att deras bo är hotat, eller för att de känner sig "personligt" hotade. Med andra ord sticker de i självförsvar. 

– Många gånger tror vi att de sticker utan anledning, men det är ganska säkert att vi har gjort något som har gjort att de känner sig hotade, säger Sorvari. 

Så undviker du att bli stucken av en geting

Se image title ovan.
Så undviker du att få ett getingstick. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Sorvari, som i 13 år har forskat på getingar, har själv aldrig blivit stucken. Hans tips är enkla men kan vara livsviktiga. 

– Nyckeltaktiken är att röra sig långsamt, utan snabba rörelser och att inte andas om getingar flyger nära ditt ansikte. Annars kan man även tänka på att andas genom näsan, getingar flyger inte in i din näsa, men om de flyger in i din mun kan de sticka, och det kan vara dödligt, förklarar han. 

Armand Duplantis till OS-final – för första gången någonsin

$
0
0

Armand Duplantis, 21, är klar för sin första OS-final någonsin.

Därför rev han stången

I första försöket rev han stången men lyckades sedan ta sig 5,75 meter högt, rapporterar SVT.

– Det var jättekul. I första försöket på 5,50 var jag lite för taggad. Jag var lite för snabb, så därför rev jag. Jag bytte till en starkare stav, sa idrottaren till Discovery+.

Bildkälla: Martin Meissner/TT
Bildkälla: Martin Meissner/TT

"Känns jättebra"

Han förklarar vidare att sömnen inte varit på topp den senaste tiden, men att den förmodligen hinner vända eftersom att finalen äger rum under kvällen.

– Det känns jättebra. Jag kan hoppa jättehögt här, avslutade Duplantis på svenska.

Nära på att missa finalen

Det var dock nära på att Duplantis missade hela finalen efter att hans största konkurrent och vän Sam Kendricks, 28, insjuknade i corona.

Duplantis och Kendricks skulle ha träffats kvällen innan, men ett simpelt telefonsamtal räddade Duplantis från att bli snuven på finalplatsen:

– Jag skulle eventuellt träffa Sam i går, men jag fick ett samtal från min flickvän som jag tog i stället, sade Duplantis på en presskonferens enligt Sportbladet.

Yngsjömordet: Incest, lögner och ond bråd död

$
0
0

I slutet av mars 1889 dör den 22-åriga Hanna Johansdotter i sitt eget hem i skånska Yngsjö. 

Vad som först ser ut som en fallolycka i en trappa visar sig senare vara ett kallblodigt och välplanerat mord, utfört av hennes make Per Nilsson och hennes svärmor Anna Månsdotter.

Per Nilsson och Anna Månsdotter: Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Motivet? Hanna hade sett någonting som Anna absolut inte ville att hon, eller någon alls, skulle se.

Giftermålet ska dölja mörka hemligheten

Några år efter det att Annas egen man dog tog hon beslutet att hennes då 21-årige son Per skulle gifta sig och ta över den gamla släktgården i Yngsjö. 

Släktgården i Yngsjö. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Avsikten bakom giftermålet var en mörk hemlighet som Anna bar på: hon hade under flera års tid utsatt sin egen son för grova sexuella övergrepp. 

Förhoppningen var att äktenskapet skulle ta död på de incestrykten som florerade i byn.

Hanna Johansdotter attackeras och stryps ihjäl

Men sonens äktenskap med Hanna ger upphov till en stark svartsjuka hos Anna, som vägrar att flytta från gården, och som betraktar sonens nya fru som en inkräktare.

Till slut tros det att Hanna ska ha blivit vittne till, eller åtminstone fått kännedom om, de sexuella handlingar som skedde mellan mamma och son och detta kom att få ödesdigra konsekvenser.

Hanna Johansdotter. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

Utifrån en gemensam plan, upprättad mellan Per och Anna, slås nämligen Hanna medvetslös med ett vedträ  natten mot den 28 mars 1889. Därefter stryps hon ihjäl av Anna. 

För att vilseleda polisen ska Per och Anna sedan ha kastat 22-åringen nerför en trappa i bostaden, i hopp om att det då skulle se ut som en olycka.

Sonen erkänner och Anna Månsdotter avrättas

Men i samband med utredningen erkänner Per vad som numera blivit känt som Yngsjömordet, och öppnar dessutom upp om vad hans mamma utsatt honom för. 

Efter flera turer i domstol döms Anna till döden genom halshuggning, medan Per, som först också dömts till döden, får till sitt straff omvandlat till livstids fängelse. 

Foto från avrättningen. Foto: Pressens bild/Scanpix/TT

När Anna avrättas i Länsfängelset i Kristianstad den 7 augusti 1890 blir hon den sista kvinnan att avrättas i Sverige.

Drygt 23 år senare släpps Per på fri fot, men dör av naturliga orsaker efter bara tre år i frihet 1918.

Källa: "Yngsjömordet" (2016) av Yngve Lyttkens

Boris Johnson blir pappa – för sjunde gången

$
0
0

Boris Johnson, 57, ska få ännu ett barn med sin fru Carrie Symonds, 33.

Det blir parets andra barn tillsammans, men Johnson har sedan tidigare fem barn.

Paret har försökt få barn förut, men Symonds har varit öppen med att hon haft infertilitetsproblem.

Texten uppdateras.

OS-silver till Sarah Sjöström: "Min största prestation"

$
0
0

Sarah Sjöström halkade på en isfläck i februari i år – och bryter armbågen.

Vann silver

Men med mycket slit har hon tagit sig tillbaka. Under OS-finalen i simning knep hon nämligen silvermedaljen.

– Det är helt otroligt. Jag hittar knappt ord. Jag har inte hunnit smälta det än. Det var tuffa förberedelser för mig, både med pandemin och frakturen i februari. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka till den här nivån så snabbt, säger en lycklig Sjöström efter att hon simmat 50 meter frisim på 24.07.

"En klass för sig"

Guldet gick till ingen mindre än OS-stjärnan Emma McKeon. Men Sjöström hänger inte läpp för det.

– Det här är en klass för sig. Det är nog min största prestation. Helt galet. Jag hittar inte ord för hur tufft det har varit att hitta styrkan igen. Jag är stolt över att ha tagit mig till de här finalerna. Det betyder otroligt mycket för mig, fortsätter Sjöström till Discovery+.

Viewing all 50226 articles
Browse latest View live