På fredagen avslutades rättegången mot en man i Gävle som misstänks för flera fall av våldtäkt mot barn. Åklagaren yrkar på maxstraff för våldtäkt mot barn, vilket är sex års fängelse. Det rapporterar TT.
Men mannen kan dömas till sex och ett halvt års fängelse eftersom man även hittat en pistol i hans hem. Han står därmed även åtalad för vapenbrott.
Mannen har stått åtalad för att ha våldtagit en 14-årig flicka sex gånger. Han förnekar brotten, men bevis har hittats i form av bilder och konversationer i mannens dator. Händelserna ska ha skett för fyra år sedan.
Sedan ungefär en vecka tillbaka har flera länder i västra Europa drabbats av kraftiga regnoväder som resulterat i översvämningar. I Belgien, Tyskland och Nederländerna har över 200 människor dött och flera hus har rasat samman. I Belgien har 36 personer omkommit och sju personer saknas fortfarande.
Under helgen har Belgien drabbats av ytterligare översvämningar. Mest drabbad är staden Dinant i regionen Vallonien. Regnovädret drog in under lördagskvällen och resulterat i att vattennivån i staden stigit med hela 1,5 meter, enligt tidningen Météo Express.
– Jag har bott här hela mitt liv, men jag har aldrig sett något liknande, säger , vice borgmästare i Dinant, till AP.
Bilar flyter runt genom staden
På sociala medier sprids nu filmer som visar hur vattnet blivit en flod genom staden, som tar med sig bilar.
Även städerna Namur och Brabant, i Vallonien, har drabbats av översvämningar. Det är samma städer som drabbades av förra veckans oväder, men den här gången ska situationen var ännu värre, enligt vice borgmästaren Closset.
Belgiens kriscenter varnar invånarna om att ovädret kan pågå i flera dagar till.
Översvämningar blir allt vanligare
Experter menar att dessa typer av översvämningar och naturkatastrofer kommer att bli allt vanligare samt allvarligare, på grund av klimatkrisen. Därför kommer länder behöva anpassa sig och förbereda sig inför framtida översvämningar, rapporterar AP.
Under söndagen har en buss kört av motorvägen i östra Kroatien och tio människor har dött. 45 personer ska ha förts till sjukhus. Åtta ska vara allvarligt skadade och fyra har fått opereras.
Bussen hade 67 passagerare och två förare. Den var påväg från Frankfurt i Tyskland till Kosovo. Totalt 15 personer var minderåriga och en av de svårt skadade är en flicka.
En av de omkomna var en busschaufför, men var inte den som körde när bussen krashade. Personen som körde har gripit, misstänkt för trafikbrott.
En av passagerarna ska ha sagt till den kroatiska public service-kanalen HRT att föraren "troligen hade somnat en sekund", enligt SVT Nyheter.
Inga uppgifter om svenskar ombord
Svenska utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att man inte har några uppgifter om att det skulle finnas några svenska bland de omkomna eller skadade.
Enligt Kosovos ambassadör i Kroatien Gëzim Kasapolli var passagerarna ombord medborgare i Kosovo på väg på semester.
– Vi tänker på de drabbades familjer och på de länder de hör hemma i. Jag beklagar sorgen å mina och den kroatiska regeringens vägnar till alla som på något sätt drabbats, säger Kroatiens sjukvårdsminister Vili Beros till HRT enligt SVT.
Ställer ditt barn många och stora frågor om klimatet under dagar och kvällar? Då är du inte ensam. Enligt en studie som framförts av Folkhälsomyndigheten, visar siffror på att 20 procent av svenska barn lider av klimatångest.
Med den siffran i huvudet kan det vara bra att reda ut en viktig sak: Hur ska föräldrar egentligen prata med sina barn om klimatansvar?
"Vuxna tar ansvar, barnet hjälper till"
Den frågan ställde Nyheter24 till två legitimerade psykologer som gav sina bästa tips och praktiska råd för föräldrar till oroliga barn:
– Som vuxen behöver vi ofta hjälpa barnet att förstå att enskilda individer inte ensamma bär ansvaret för klimatets framtid. Barn har inte samma förmåga att se helheten, att förstå hur saker och ting hänger ihop och tenderar ofta att härleda negativa saker som sker till sig själva. Det kan därför vara viktigt att hjälpa barnet att vidga perspektivet - att prata om hur stort jordklotet är, att det handlar om att det är många länder som behöver göra saker annorlunda, förklarar Emma Linna, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Bildkälla: Unsplash
Anna Yttergård, legitimerad psykolog som jobbar inom förskola och skola, förklarar att det är viktigt att förmedla vari det största ansvaret ligger:
– Fokusera på att det är vuxnas ansvar att göra skillnad, inte barnens. Vi säger ju så i många andra frågor också. Det är inte barnets fel när den blir utsatt, utan det är den vuxnas ansvar. Men för att få tillbaka lite hopp och för att göra något åt sin oro så kan det vara bra att göra saker tillsammans. Att vuxna tar ansvar, men att barnet får hjälpa till. Det är stor skillnad, tänker jag.
Hoppfullhet och mening
Emma Linna menar att en diskussion som också fokuserar på att barnet har möjlighet att göra skillnad i sitt eget levnadssätt är en bra grund för att väcka hoppfullhet hos barnet.
– Med det sagt är det viktigt att hjälpa barnet känna att det går att påverka sin situation genom att till exempel välja att leva på ett mer klimatsmart sätt för att öka upp känslan av hoppfullhet och meningsfullhet. Att prata om att "vi kan inte bestämma över vad som sker i andra länders fabriker men vi kan välja att i vår familj äta mindre kött och ta tåget istället för flyget på semestern", menar hon.
Att diskutera potentialen i att äta mer vegetariskt, att sopsortera, odla eget och panta är något som Anna Yttergård tar som exempel på saker som går att göra hemma och som visar barnet att den enskilda individen kan ta ansvar för sig själv:
- Små saker gör faktiskt skillnad. Något vi måste ge barn är ju faktiskt hopp. Även fast vi vuxna inte alla gånger har hopp, så är det viktigt för barn.
Liksom förra sommaren har smittspridningen av covid-19 sjunkit under sommarmånaderna. Därmed har Sverige kunnat öppna upp mer och mer. Den första juli höjde man bland annat gränsen för antalet deltagare under inomhus och utomhusevenemang.
Den 15 juli slopades bland annat regleringar av restaurangers öppettider och bussar och tåg fick fylla alla sina platser med resenärer igen.
Nästa steg i regeringens plan för att avveckla restriktioner är steg fyra, som förväntas träda i kraft någon gång i september. Det kommer bland annat innebära att deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och privata sammankomster tas bort.
Deltavarianten sprids
Samtidigt upptäcks fler fall av deltavarianten i Sverige. Men det påverkar inte regeringens plan för avveckling av restriktioner, förklarar statsepidemiolog Anders Tegnell för GP.
– Det finns inga funderingar på att backa så här långt, vi har en viss ökning i storstadsregionerna, men den koppling vi kan se har främst med ungdomar som reser utomlands att göra, säger Tegnell och fortsätter:
– Vi måste komma ihåg att det vi gjorde i juli var små förändringar. De grundläggande restriktionerna är kvar, vi får inte tappa bort dem.
Okej att gå på festival - om man är vaccinerad
Tidigare i veckan meddelade arrangörerna för festivalen Way Out West att man kommer göra en miniversion av eventet i augusti. Från 12-14 augusti kommer band och artister som Amason, Sarah Klang och Deportees uppträda i slottsskogen i Göteborg.
Detta är inget som Anders Tegnell har något emot. Han menar att det är okej att gå på festival, så länge man håller avstånd.
– Det absolut bästa är ju om man vaccinerar sig först. Det är jätteviktigt att man tänker på det, och att man även tänker på andra och inte går dit om man känner sig krasslig. Man ska inte vistas närmare varandra under längre perioder, det är fortfarande det som är grunden och det viktigaste, säger Tegnell till GP.
Enligt en studie framförd av Folkhälsomyndigheten visar siffror på att ett av fem barn lider av klimatångest och är oroliga för planetens framtid.
"Lyssna på vad de är oroliga för"
Därför kan det vara bra som förälder att ha lite kött på benen när barnet kommer och ställer frågor som de behöver svar på.
Nyheter24 intervjuade psykologerna Emma Linna och Anna Yttergård, som båda är eniga i att det gäller att förhålla sina svar till barnets ålder och mognad.
– Det är viktigt att lyssna på vad de är oroliga över, att våga fråga det. Inte tänka att de är Vi vuxna lägger in så mycket egna känslor i allting som barnet frågar, men fråga vad de faktiskt är oroliga för. Svara med så mycket fakta som möjligt. Vi ska inte ljuga för barn men att hålla oss till det vi vet och faktiskt våga säga till när vi inte vet någonting men att säga att "vi kan kolla upp det tillsammans", inleder Anna Yttergård.
Använd samma språk
Emma Linna förklarar också att du inte bör lägga till ny information som inte har något med barnets fråga att göra, samt att använda det språk som barnet också använder i sitt vokabulär.
– Känslor smittar, håll därför koll på din egen oro och tänk på att inför barnet hålla dig lugn för att förmedla trygghet och hopp om att utvecklingen går att vända.
"Lyssna aktivt"
Emma pekar också på väsentligheten i att bekräfta barnets oro och förmedla att det är en befogad känsla, snarare än att vifta bort ångesten för att det är jobbigt att se sitt barn nedstämt.
– Tanken "jag är i alla fall inte ensam i min oro" kan vara tröstande och lugnande i sig. Lyssna aktivt på barnets funderingar och tankar och hjälp till att korrigera eventuella missuppfattningar. Tänk också på att barn ofta har ett annat tempo i sitt reflekterande, att det kan komma frågor och funderingar om klimatets framtid kanske när du minst anar det, på cykelturen till skolan eller vid tandborstningen, och att det är viktigt att där och då möta barnet för att ta hand om barnets oro.
Anna Yttergård menar att vuxna inte sällan vill ge sina barn snabba svar på frågorna. Då gäller det att ta det lugnt och försöka lista ut vad exakt de är oroliga över, snarare än att svara på frågor som "vad kommer hända med klimatet och jorden".
Emma Linna, legitimerad psykolog. Bildkälla: Privat
Det är också vanligt för mindre barn att känna mycket och vara orolig kring läggdags.
– Om du märker att barnet börjar oroa sig i sängen kan det vara klokt att som förälder säga "vi kan prata mer om det imorgon, nu ska vi sova" för att freda nattsömnen, fortsätter Emma.
Ljug inte för barnet
På frågan om vilken inställning föräldrar bör ha till klimatförändringarna, menar Anna att det viktigaste är att förmedla hopp och att inte ljuga.
– Jag tror ju på fakta, att "ja, det händer saker med klimatet". Vi kan ju inte ljuga för barnen för de ser ju på nyheterna och börjar vi ljuga så kan de leta upp egen fakta. All information finns tillgänglig på nätet, så prata istället om att vi kan göra skillnad.
- Det är otroligt viktigt för barn att faktiskt få lite hopp. Ingen kan göra allting men alla kan göra någonting, avslutar hon.
Under söndagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka utanför Södertälje. Räddningstjänst, polis, ambulanser och ambulanshelikoptrar larmades till olycksplatsen vid 20.40.
En bil körde in i ett träd och enligt räddningstjänsten ska olyckan ha inträffat vid en kurva.
Fem unga kvinnor i bilen
– Det var fem unga kvinnor i bilen. Fyra vårdas på sjukhus. Tre av dem är allvarligt skadade, säger Mikael Pettersson, befäl vid polisens regionledningscentral till Aftonbladet.
En av de fem i bilen dog och hennes anhöriga är underrättade. Flickan är minderårig i övre tonåren, enligt polisen.
En förundersökning om grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död har inletts, enligt Aftonbladet.
En ny granskning av Dagens Nyheter visar att alla regioner i Sverige har vårdgivare som låter sina patienter välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.
Häften går med på önskemålet
Efter att ha ringt 100, både privata och offentliga, tandläkarmottagningar och vårdcentraler gick närmare hälften med på önskemålet.
Vid tillfällen ska personal vid klinikerna ha frågat om det är läkarnas språkkunskaper som oroar. Reportrar på DN har då upprepat önskemålet om en etnisk svensk läkare, vilket då varit möjligt trots att läkarna pratar bra svenska.
– Jag är född här och har gått igenom hela processen till att bli doktor, med en lång utbildning. Och det är inte tillräckligt för att patienten ens ska se mig i ögonen, säger läkaren Jalal El Al som är med i granskningen.
Riskerar bryta mot diskrimineringslagen
– Vi har ju två ljusa i alla fall. Jag kan skriva dig på en svensk tandläkare, säger personal vid en offentlig folktandvårdsklinik i Skåne till tidningen.
Lars Arrhenius, chef för myndigheten Diskrimineringsombudsmannen, menar att lagen är tydlig och att man som arbetsgivare inte får diskriminera eller missgynna någon kopplat till etnisk tillhörighet.
Därför bryter klinikerna som var del av granskningen, och gick med på önskemålen, mot diskrimineringslagen, enligt DN.
Ett nödläge har utropats på sjukhus i London efter att vatten har tagit sig in byggnaderna under pågående översvämningar. Skyfallen har bland annat lett till översvämningar på vägar, tunnelbanestationer och i människors hem, rapporterar Omni.
Sjukhus tvingas stängas ner
Minst två sjukhus har tvingats stänga ner och patienter har förflyttats, skriver The Independent och BBC.
”Vi är fortfarande här för er om ni behöver oss, men besök gärna intilliggande sjukhus för att hjälpa oss medan vi fixar saker och ting”, skriver Newham-sjukhuset på Twitter.
”Ingen är säker längre - klimatkrisen är här och nu.”
Det skriver fyra representanter för Fridays for Future, däribland Greta Thunberg, i en debattartikel i Aftonbladet som menar att översvämningarna visar att välrustade välfärdsländer inte kan stå emot klimatkrisen.
På sin hemsida meddelar Polismyndigheten att Sveriges rikspolischefen Anders Thornberg genomgår en behandling mot cancer under sommaren, och därför har en paus i tjänst.
Johan Olsson blir tillförordnad rikspolischef
Thornberg, som har varit rikspolischef sedan 2018, planerar att vara fullt tillbaka i tjänst efter sommaren. Fram tills dess är det Johan Olsson, chef på Noa, som kommer vara verksam som tillförordnad rikspolischef.
– Det offensiva polisarbetet fortsätter med oförändrad kraft under sommaren. Det känns tryggt att arbeta i en organisation med så engagerade och kompetenta medarbetare, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet och avslutar:
– Behandlingen går bra. Jag ser fram emot att snart vara tillbaka och jobba som vanligt igen.
Någon värmebölja, som SMHI tidigare i sommar varnade om, förväntas inte dra in över landet den kommande veckan. SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson beskriver veckans väderlek som: "Ostadigt över landets södra delar, som väntas ta sig norrut".
Stora regnmängder
Söderut kan det förekomma inslag av åskväder. Foto: Johan Nilsson/TT
– Det förekommer inslag av av åska på en del håll och vi har sett tendenser på att det på några platser kan komma att röra sig om kraftigare skurar som kan ge större regnmängder på kort tid, säger Ohlsson till Nyheter24.
I Västra Götaland, Halland och västra delarna av Jönköpings län har det under måndagseftermiddagen även utfärdats varningar om risk för stora regnmängder.
Risk för översvämningar
Det kan bli översvämningar söderut i landet. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Meteorologen förklarar att det på många platser kan komma att röra sig om 35 millimeter regn eller mer.
– Det kommer inte vara som det vi sett ner över Europa, säger hon och fortsätter:
– Det kan bli översvämningar i källare eller mindre vattendrag som svämmar över för att det kommer för stora regnmängder på för kort tid, så det inte hinner rinna undan.
Där tittar solen fram
Solen kommer titta fram främst i norr. Foto: Hasse Holmberg/TT
Trots regn och rusk kommer solen titta fram på vissa håll. Det ser främst ut att bli varmt norrut i landet i början av veckan.
– Varmluft ligger över landets norra delar och det kommer bjudas på sol över Norrland under början av veckan, säger Alexandra Ohlsson.
Regn- och åskskurarna som drar in över Västerbottens län kommer dock förskjutas upp över Norrbottens fjällen och delar av Norrbottens inland. Från onsdag och under torsdag kommer regn och skurar dra in söderifrån, som sprider sig norrut.
SMHI:s meteorolog menar dock, trots detta, att Norrland kommer vara den platsen i Sverige som är mest solsäkert i veckan.
Det var vid 18.45-tiden på söndagskvällen som polisen kallades till en bostad i centrala delarna av Härnösand.
Vid bostaden anträffades en man och kvinna avlidna och en kriminalteknisk undersökning utfördes på platsen.
Polisen misstänker mord och självmord
Under månsdagsmorgonen uppgav polisen, via sin hemsida, att mannen och kvinnan hade någon form utav relation och att man misstänker att en av dem dödat den andre, för att sedan ta sitt eget liv.
Händelsen utreds som mord och grovt barnfridsbrott.
Två barn befann sig i bostaden i Härnösand
Enligt chefsåklagare Karin Everitt ska två mindre barn, som nu blivit omhändertagna, ha varit närvarande i bostaden vid tidpunkten för det inträffade.
Hur händelseförloppet sett ut i övrigt kan chefsåklagaren inte kommentera i nuläget.
– Jag vill inte närmare beskriva exakt hur det gått till, men någon form av yttre våld är det frågan om. Det finns grannar som gjort vissa iakttagelser, säger hon till Aftonbladet.
Förhör och dörrknackning i området har pågått under måndagen.
I Sverige forsätter massvaccineringen mot coronaviruset och i augusti öppnar bokningen även för de som fyllt 16 år. Över 75 procent av den vuxna befolkningen har fått sin första dos och den 23 juli hade närmare hälften fått två doser vaccin.
Två doser minskar risken för insjuknande nämnvärt, men skyddet håller inte för evigt. Enligt Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är vi långt ifrån att vara klara med vaccinationerna. Redan i höst kan det bli aktuellt att på nytt kalla äldre och människor i riskgrupp till en tredje dos.
– Om man tittar på de som är lite äldre och sköra har de sannolikt ett kortare skydd. Där har Folkhälsomyndigheten redan flaggat för en tredje dos nu i höst eller under vintern.
När får alla en tredje dos vaccin?
Han förklarar vidare att skyddet för äldre, eller i riskgrupp, kanske varar i 6-12 månader. Detta beror på att dessa individer generellt har ett svagare immunförsvar. Medan de som är yngre och friskare kan behålla sitt skydd upp till 18 månader.
– Jag skulle gissa att man kanske under nästa år börjar vaccinera en tredje dos för hela befolkningen.
Kollegorna Ali Mirazimi och Matti Sällberg vid Karolinska institutet i Huddinge. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Kan behöva fler doser
Den så kallade deltavarianten av covid-19 har blivit den dominerande mutationen i flera av landets regioner och på grund av dess spridning har flera läkemedelsföretag tagit fram uppdaterade vaccin.
Dessa nya vaccin kommer att levereras till Sverige från och med tidiga höstmånaderna, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.
– Vi kommer inte att bli av med det här viruset. Det kommer att hänga kvar. Det har ju visat sig att det kan förändras lite grann, så vi vet ju inte vilken ny variant som dyker upp efter delta, säger Sällberg och fortsätter:
– För att trycka ner smittan ordentligt behöver vi sannolikt minst en tredje dos. Kanske en fjärde och femte också, för att ha ett fullgott skydd under lång tid och på så sätt begränsa smittan maximalt.
Skyddas man olika länge av olika vaccin?
Människor över hela världen har tagit emot vaccin från olika läkemedelstillverkare. Men Matti Sällberg tror inte att vilket vaccin man fått i de första två omgångarna, har en vidare större betydelse i om man ska vaccineras fler gånger.
– Nej, det tror jag inte. Jag skulle tro att man kommer att hantera alla på samma sätt. Det finns ingen egentlig orsak att man skulle ha olika vaccinationsintervall för en tredje dos beroende på vilket vaccin man fick i de första två doserna, det skulle dessutom bli extremt svårhanterligt.
Sällberg tror att en ytterligare vaccinering kommer att fungera liknande som det gjort under de första två doserna, att samma intervall gäller för alla och man får det vaccin man får.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Hur blir det med vaccineringen i framtiden?
– Det är jättesvårt att sia om. Men jag tror inte att det här viruset kommer att försvinna, och är det så att det börjar dyka upp tillräckligt många som inte har ett bra immunologiskt skydd, måste vi börja vaccinera igen sannolikt. För då kommer viruset att sprida sig.
Sällberg betonar också vikten i att tänka internationellt, att parallellt även vaccinera befolkningen i utvecklingsländer.
– Vi måste se till att vaccinera globalt på ett effektivt sätt så att vi trycker ner smittan så mycket det går.
Hur tror du att villigheten kommer att se ut för fler doser mot covid?
– Alla vill ju gå tillbaka till ett någorlunda normalt liv. Alla vill kunna resa obehindrat utan att riskera att sprida smittan, man vill umgås med sina gamla. Jag tror att det finns en väldigt god förståelse för att man behöver ytterligare doser.
– Dessutom för varje dos som vi ger nu visar det ju hur säkra vaccinen är. Med tiden kommer tilltron till den här vaccinationskampanjen att öka. Vi har ju bara sett att det leder till något gott, avslutar Matti Sällberg.
Hur många doser det faktiskt blir, och hur länge vi kommer att leva jämsides med coronaviruset, återstår att se.
Vid 16.40-tiden inkom ett larm till Sjö- och flygräddningscentralen om att passagerarfartyget M/S Göteborg gått på grund i närheten av ön Källö-Knippla i Göteborgs norra skärgård.
M/S Göteborg har fått hål i skrovet
I samband med att fartyget gick på grund ska det ha slagits ett hål i skrovet.
– Det är ett stort hål som riskerar att hamna under vattenlinjen, säger Johan Franzén, kommunikatör på Sjöfartsverket, till SVT Nyheter.
På grund av hålet riskerar nu fartyget att sjunka.
– Skulle de stänga av motorerna skulle båten glida ner och hålet komma under vattenytan, vilket skulle göra att det skulle sjunka väldigt snabbt, säger Franzén till TT.
"Blir lätt ryktesspridning"
Till Expressen dementerar dock Peter Henricson på Strömma Kanalbolaget dessa uppgifter.
– Det är felaktigt, det finns ingen sådan risk. Det blir lätt ryktesspridning i sådana här lägen. Det finns inget så pass stort hål som gör att den riskerar att sjunka, utan vi ska ta båten till varvet och där laga den, säger han.
Ett hundratal har evakuerats från fartyget
Ingen ombord på fartyget skadades i samband med grundstötningen, men 90 passagerare och 12 i besättningen har evakuerats från M/S Göteborg.
– Den står på land med fören men inte på ett sätt att någon kan gå i land för egen maskin, utan de måste bli evakuerade, säger Jörgen Hansson, biträdande räddningsledare på Sjö- och flygräddningscentralen, till SVT Nyheter.
Den 17 juli skottskadades två små barn i Stockholmsförorten Flemingsberg och flera personer, med kopplingar till kriminella nätverk, greps och anhölls kort därpå. Dessa släpptes dock senare.
Men nu ska ytterligare ett gripande ha skett.
Man i 25-årsåldern gripen för inblandning
Enligt uppgifter till Expressen ska en man i 25-årsåldern ha gripits, misstänks för inblandning i skjutningen, i Bandhagen i södra Stockholm under fredagen.
Vid gripandet ska mannen ha försökt fly och i samband med detta ska han även ha försökt köra på en polis. Mannen misstänks därför för mordförsök på polisen ifråga.
Varje år är det samma visa: med rötmånaden kommer de små bananflugorna som ett brev på posten.
Kanske har du råkat glömma en halväten frukt på köksbordet eller så har flugorna, trots dina ihärdiga försök att hålla rent i köket, lyckats hitta en saftfläck att kalasa på vid diskbänken?
Men misströsta inte, det finns en räddning i form av en enkel fälla som du kan anordna helt själv.
Bananflugorna dör i enkla fällan
Utöver att till exempel inte låta disk med matrester stå eller att inte ha oförslutna påsar med fruktavfall så finns det enligt Anticimex en simpel, men effektiv, fälla för att slippa bananflugorna.
Det du behöver för fällan är:
Äppelcidervinäger.
Sirap.
Diskmedel.
En flaska.
Blanda samman två delar av vinägern med en del sirap och en eller ett par droppar diskmedel i flaskan och vänta. Inom kort kommer bananflugorna att flockas i flaskan och fastna där på grund av den brutna ytspänningen.
Tidigt på tisdagsmorgonen anhölls en man i 40-årsåldern skäligen misstänkt för mord efter att en kvinna hittats död i Högsbo insdustriområde i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.
Kvinnan är i nuläget inte identifierad och inga anhöriga har därför kunnat underrättas.
– Men om det är den kvinna vi tror att det är, så är hon närmare 50 år, säger kriminalinspektören Peter Kron, biträdande spaningsledare till tidningen.
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kvinnan ha hittats med ett band kring halsen, något som Kron inte bekräftar. Enligt polisens hemsida har en förundersökning om mord inletts.
Området där kvinnan hittades är avspärrade för tekniska undersökningar, skriver GP.
Svenska bostäder måste börja klimatanpassas efter extremväder, enligt fastighetsbranschen som menar att hela samhällsekonomin annars kan stå på spel.
– Regnkatastroferna i Västeuropa skyndar på arbetet, säger Rikard Silverfur, chef för hållbarhetsfrågor hos branschorganisationen Fastighetsägarna till SvD.
Oro för översvämningar i Sverige
Översvämningarna i Belgien. Foto: Wiktor Nummelin / TT
– Det handlar om att ”göra plats för vatten”, till exempel som i Malmö där man vill sänka ned fotbollsplaner så att de tillfälligt kan magasinera skyfall, säger Silverfur.
För fastighetsägare är oron för vanliga skyfall oftast mest aktuell. Både små och stora fastighetsägare uppmanas att se över hur de kan minska riskerna för översvämningar för varje enskilt hus, enligt SvD.
Klarar dagens samhälle att vattnet stiger?
Dagens samhälle kommer troligen inte klara av att vattnet stiger. Foto: Thord Nilsson/TT
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar i en rapport att det är vattendrag och hav som står för de mest extrema översvämningarna.
Dagens samhälle kommer troligen inte klara av om havet stiger i Göteborg eller i Saltsjön i Stockholm, som beräknas kunna stiga nära två till tre meter, inom 100 år, enligt MSB.
Senast i fjol påpekade även SMHI i en rapport att nio av tio kommuner ligger efter med sitt klimatanpassningsarbete.
En massiv explosion har ägt rum i Tyskland, i staden Leverkusen, vid en industripark för kemindustrier.
En person har dött, flera har skadats och fem personer saknas, enligt Aftonbladet som hänvisar till tyska medier.
Invånare vädjas att hålla sig inomhus
Tyska myndigheter har klassificerat explosionen som ett "extremt hot" och vädjar invånare att hålla sig inomhus.
Enligt vittnen stiger en stor rökkolonn från kemianläggningen i området. Polisen har stängt av flera motorvägar i den närliggande staden Köln, på grund av ”omfattande skador”.
– Rökmolnet som steg upp var först vitt, sedan syntes en kraftig svart rökpelare från flera kilometers håll, säger Daniela Marquardt, från Sveriges radio, som rapporterar från Tyskland.
Explosionen har startat i en förbränningsanläggning för farligt avfall och kemikalier, enligt den tyska lokaltidningen Kölner Stadt-Anzeiger.
Branden under kontroll
Branden kan sprida sig från explosionen i Tyskland. Foto: Oliver Berg/dpa via AP
Industriparken Chempark där explosionen skedde är en av Europas största och över 70 företag verkar vid området.
Enligt det drabbade företaget förvaras olika farliga substanser och giftiga avfall i området. Branden.
Strax efter lunchtid rapporterar tyska medier att branden är under kontroll, rapporterar Aftonbladet.