Det är när du nannar kudde som det händer: Telefonen plingar till, reflexartat sträcker du dig efter mobilen och knapprar för glatta livet. Fenomenet kallas "sleep texting".
Det vanligaste är att sms-verksamheten sker i stadiet mellan sömn och vaket tillstånd. Men människor som legat i djup sömn har också drabbats.
Sömnspecialister
världen över har börjat uppmärksamma problemet. David Cunnington som jobbar på ett sömncenter i Australien är en av dem:
– Eftersom det är så enkelt att ta emot email hela tiden så blir det svårare för oss att separera våra liv från vaket till sovande tillstånd, säger Cunnington till Associated press.
I Sverige skickar ungdomar i regel cirka 100 sms dagligen, en siffra som hela tiden ökar. Många svenskar löper därmed risk att den intensiva kommunikationsformen följer med in i drömmarnas land.
Komplicerade livspussel är en annan faktor som påverkar och för de drabbade kan sömn-sms bli väldigt pinsamma.
Professor Elizabeth Dowdell på Villanova universitetet i USA är oroad:
– Det kan bli opassande. Ex kan råka kontakta varandra och skriva ”Jag saknar dig” eller ”Jag vill se dig”. När de vaknar upp har de sedan inget minne av det inträffande, säger professorn till CBS.
<blockquote class="twitter-tweet" lang="sv"><p>Är det nåt fel på mig om jag svarar på sms i sömnen? Och inte kommer ihåg det när jag vaknar? I think i'm crazy <a href="https://twitter.com/search/#sleeptexting">#sleeptexting</a></p>— Seher ♥ (@seheruygur_su) <a href="https://twitter.com/seheruygur_su/status/300972640821186561">11 februari 2013</a></blockquote>